Het James Ensorhuis (Vlaanderenstraat 29)

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. Het James Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Veel inmiddels onbetaalbare kunstwerken kwamen er tot stand. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar het werd pas recent in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd. Meer nog: door ook het aanpalende pand te integreren, is Het James Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar. 

Page-1
shape-hero--purple

Het gebouw biedt nu eveneens plaats aan tijdelijke tentoonstellingen en laat bezoekers op al dan niet interactieve wijze in het soms nogal bewogen leven en invloedrijke oeuvre van de kunstenaar duiken. Dankzij het authentiek meubilair, de reproducties en kleine documentaire-presentaties beleef je de werk- en leefruimte van de kunstenaar op een unieke wijze. Vijf belevingskamers belichten elk een ander thema:

  1. Inleiding tot de wereld van Ensor
  2. Interieurs
  3. Het publieke leven van Ensor
  4. De kritiek
  5. Maskers en vreemde figuren

Elke doelgroep, van kinderen tot kenners, maakt op zijn niveau interactief kennis met Ensor en zijn wereld. Als bezoeker beschik je over een audioguide op maat. De kleinste bezoekers worden toegesproken door Gust Van Yper, de vroegere huisknecht van Ensor. Een bevoorrechte ervaring. Gust verklapt tal van anekdotes over de vele beroemdheden die hier over de vloer kwamen, het leven in het huis en de familieleden. Je voelt, hoort en ziet James Ensor.

Als afsluiter van je bezoek kom je in de  exporuimte terecht. Daar worden tal van wisselende tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met Ensor-expert Xavier Tricot.

Tickets

Algemeen tarief 13 euro
Kinderen (<6 jaar) gratis
Jongeren (6 t.e.m. 14 jaar) 6 euro
Student (15 t.e.m. 25 jaar) 9 euro
Museumpas (kan ter plaatse aangekocht worden) gratis
Lerarenkaart, Vayamundo, Plus Magazine, Knack 11 euro

Een overzicht met alle tarieven vind je in de webshop.

Museumpas: 1 pas, meer dan 243 musea: bezoek een jaar lang alle deelnemende Belgische musea. Wanneer je wil en zo vaak je wil, voor maar €59.

Wil je de pas meteen gebruiken?  Koop deze dan aan het onthaal. 
Tijdens het Ensorjaar 2024 is er een limited edition Museumpas (enkel beschikbaar voor nieuwe pashouders).

Let wel: de museumpas is enkel geldig bij individueel bezoek.  Bij een groepsbezoek aan het James Ensorhuis is deze niet geldig.

Meer info vind je hier. 

Museumpas
Museumpas

Openingsuren + extra info

Het James Ensorhuis is open van 10 tot 18 uur.
Gesloten op maandag, behalve tijdens Vlaamse schoolvakanties en op feestdagen.

Het huis is ook gesloten op 01/01 en 25/12. Op 24 en 31 december sluit Het James Ensorhuis om 17u.

Een bezoek duurt ongeveer 1 à 1,5 uur. Voor het familieparcours met zoektocht naar de valse Ensor reken je best 1,5 à 2 uur.  Hou daar rekening mee bij het boeken van de tickets (we sluiten om 18 u)!

Honden zijn niet toegelaten (m.u.v. assistentiehonden met certificaat).

Locatie

Vlaanderenstraat 29 (hoek Vlaanderenstraat - Van Iseghemlaan)
8400 Oostende
info@jamesensorhuis.be

Families

Met de kids een culturele uitstap plannen? Tuurlijk! Slagen ze erin om de valse Ensor te ontmaskeren?

Op een speelse en interactieve manier leren de jonge bezoekers alles over de wonderlijke leefwereld van James Ensor.  Aan de hand van tips in het boekje ga je op zoek naar de valse Ensor.

Wil je na het bezoek aan Het James Ensorhuis ook nog een wandeling maken zoals Ensor dat zo vaak deed door z'n geliefde stad? Vraag dan naar de familiewandeling met leuke doe-opdrachten.

Alles over je bezoek met het gezin

Page-1
shape-hero--purple

Toegankelijkheid

Kom je met een rolstoel/kinderwagen? Het volledige James Ensorhuis is vlot toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. 

Het parcours is nagenoeg identiek als dat van personen zonder beperking.  Voor personen die minder goed te been zijn, is er op verschillende plaatsen tijdens het bezoek een mogelijkheid om te gaan zitten.

Ook personen met een visuele of auditieve beperking kunnen comfortabel het volledige bezoek doen. De audioguides beschikken over teksten met audiodescriptie en er zijn aparte toestellen met scrollteksten. Er zijn bovendien ook verschillende voelelementen. Geleidehonden zijn welkom in het museum.  

Als begeleider van een persoon met een beperking kan je een gratis ticket aankopen.   Hiervoor dient de European Disability Card voorgelegd te worden.  De persoon met een beperking betaalt het gewone tarief.

Er is aangepast sanitair.

Parkeren aan de ingang van Het James Ensorhuis is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkings zijn de Parking Centrum en Parking Kursaal 2 op 150 meter van het museum. Daar zijn er enkele parkeerplaatsen ter beschikking voor personen met een beperking.

Alles over onze toegankelijkheid

Alles over toegankelijkheid in de stad

Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Page-1
shape-hero--purple

Neem Ensor mee naar huis

In de museumshop vind je magneten, postkaarten, posters, catalogi en nog veel meer. Je kunt uitsluitend ter plaatse een aankoop doen. Een bezoekje waard!

Neem Ensor mee naar huis Neem Ensor mee naar huis
Page-1
shape-hero--purple